Muzak is een vorm van muziek die gebruikt wordt als achtergrondgeluid. Het woord Muzak is een handelsmerk dat dateert uit 1922 en is bedacht door generaal George Squier?. Hij patenteerde een systeem voor het doorgeven en verspreiden van achtergrondmuziek vanaf grammofoonplaten via elektriciteitsleidingen naar werkplaatsen. Squiers was verbaasd over het maakwoord Kodak? dat als handelsmerk werd gebruikt. Hij nam de stam “mus” van het Engelse music en voegde het “ak” van Kodak toe, zodat het woord Musak ontstond.

Squier ontwikkelde dit systeem omdat hij had waargenomen dat arbeiders “productiever” waren als er achtergrondmuziek werd gespeeld. In Nederland bestaat dit fenomeen nog steeds in de vorm van de Arbeidsvitaminen? op de radio. Met het systeem van Squier werden de kosten van het draaien van plaatjes door de afnemers gedeeld. De radio stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Het systeem werd door veel eigenaars van gebouwen overgenomen. Veel winkels en kantoren gebruikten de muzak om onbegrijpelijk geluid te maskeren? en een kalmerend effect te bereiken. Er werd ook gebruik van muzak gemaakt in liften? en later ook in de telefonie.

De term Muzak was eerst een handelsmerk, maar werd al snel geassocieerd met de muziek die werd gespeeld. Er is onderzoek verricht naar het soort muziek dat het beste gespeeld moest worden. Sommige soorten muziek verbeterden de productiviteit, en maakte dat winkelende mensen zich prettiger begonnen te voelen.

Dit onderzoek beïnvloedde de muziekkeuze. Veel muziek die gespeeld werd, en wordt, zijn instrumentale arrangementen? van populaire liedjes. Daarbij wordt de dynamiek? (de harde en zachte passages) afgezwakt, evenals de modulatie? van toonsoorten?. In het origineel eruit springende solo?’s worden in Muzak door het gehele orkest gespeeld. Dit soort arrangementen heeft inmiddels een negatieve bijsmaak gekregen, waarmee ook het woord muzak een negatieve klank heeft gekregen. Tegenwoordig hanteert men daarom eufemistische? termen, zoals geluidsarchitectuur, of soundscape.

Sommige mensen vinden de muziek stijl van muzak plezierig, maar anderen vinden het erg hinderlijk.